Dulapuri personale și masă caldă pentru TOȚI elevii din România!

Dulapuri personale și masă caldă pentru TOȚI elevii din România!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Guvernul României a aprobat astăzi, 4 februarie 2020, prin ordonanță de urgență, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, program cunoscut și sub titulatura de „Masa caldă”. În anii anteriori acesta funcționat în 50 de unități de învățământ. Începând din semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020, programul „Masa caldă” se va desfășura în 150 de unități de învățământ din totalul de 6.293.

Conform Guvernului, doar 2.38% din totalul unităților școlare vor beneficia de acest program.

Din păcate, în acest moment Guvernul României consideră că doar 65.343 elevi din totalul de 2.824.594 elevi înscriși în anul școlar 2019 – 2020 au nevoie de o masă caldă, cee ace este inacceptabil și intolerabil!

Astfel, va propunem inițierea unei propuneri legislative, care să permită accesul la o masă caldă, și totodată corectă din punct de vedere nutrițional, tuturor elevilor din România, cu următoarele amendamente:

– De o masă caldă pe zi vor beneficia toți elevii înscriși la unitățile de invtamant preuniversitar de stat, din România.

– Elevii vor servi masă într-o cantină special amenajată, corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar.

– Pentru a preîntâmpina fraudele la nivel local, procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde se organizează la nivel național și se stabilește potrivit prevederilor legislației în domeniul achizițiilor publice.

– Meniul trebuie să fie variat și adecvat fiecărei religii.

Dulapuri individuale pentru elev

Manuale, caiete, culegeri, penare, echipamente pentru oră de sport. Toate acestea sunt cărate în fiecare zi de elevi. Ce se câștigă la capitolul știință se pierde la capitolul sănătate. Studiile arată că din cauza kilogramelor pe care le căra zilnic la școală,  copiii pot avea  probleme la nivelul coloanei vertebrale și nu numai, dezvoltarea întregului organism putând fi afectată. Ghiozdanul cântărește mai mult de 5kg iar jumătate din  această greutate ar putea rămâne la școală.

Pe cale de consecință, solicităm dotarea unittilor de învățământ cu dulapuri individuale în care să elevii să își păstreze lucrurile personale.

Implică-te!   

Masă caldă pentru TOȚI elevii din România!” este o inițiative legislativă. Pentru a fi supusă dezbaterii, trebuie să strângem cel puțin 100.000 de semnături. Pot fi semnatari ai inițiativei legislative cetățenii români, cu drept de vot. Cetățenii care își manifestă dreptul la initiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.

Dacă vrei să te implici în promovarea  inițiative legislative /  vrei  aduci amendamentele textului prezentat, transmite-ne un mesaj prin intermediul secțiunii “Uniți pentru țară” sau pe e-mail, la  contact@votezalina.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *